Ai nasul mare? S-ar putea să-ți faci prea multe selfie-uri: cum te minte camera foto a telefonului tău

de: Iulia Kelt
05 04. 2022

În medie, oamenii își fac cam 450 de selfie-urie, în fiecare an. Desigur, unii dintre ei sar lejer de acest număr, doborând adevărate recorduri.

Un nou studiu ar putea, totuși, să te convingă să nu-ți mai faci chiar atât de multe selfie-uri – cel puțin nu utilizând camera frontală a telefonului tău.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center au dezvăluit că selfie-urile îți distorsionează fața, făcându-ți nasul să pară mai lung și mai lat decât în fotografiile standard – iar asta ar genera un fenomen îngrijorător, după cum vei vedea în cele ce urmează.

În Marea Britanie, operația la nas, cunoscută și sub numele de rinoplastie, este una dintre cele mai populare forme de chirurgie estetică. Potrivit cercetătorilor, cererile de rinoplastie au crescut pe fondul popularității selfie-urilor.

Doctorul Bardia Amirlak, cel care a inițiat studiul, a spus: „Există o relație notabilă între creșterea numărului de selfie-uri și creșterea cererilor de rinoplastie, în special în rândul pacienților mai tineri”.

În cadrul studiului, echipa a apelat la 30 de voluntari pentru a explora modul în care selfie-urile afectează aspectul trăsăturilor faciale. Voluntarilor li s-au făcut trei fotografii: două cu o cameră frontală, la distanțe de 30-45 cm de față și una cu o cameră digitală, la o distanță de 1,5 metri. Toate cele trei fotografii au fost realizate în aceeași ședință, folosindu-se aceleași condiții de iluminare.

Cercetătorii au comparat măsurătorile a patru repere faciale : nas, buză, bărbie și lățimea feței. Participanții au completat, de asemenea, chestionare evaluându-și satisfacția față de apariția lor în imaginile cu pricina.

Selfie-urile îți fac nasul să pară mai mare și mai lat

Rezultatele au arătat că fotografiile făcute cu camera frontală au distorsionat semnificativ trăsăturile faciale ale participanților. În medie, nasul a apărut cu 6,4% mai lung la selfie-urile realizate la 30 cm și cu 4,3% mai lung la selfie-urile de 45 cm, comparativ cu fotografia făcută cu camera digitală.

S-a constatat, de asemenea, că lungimea bărbiei scade, în medie, cu 12% în selfie-urile realizate la 30 cm.

„Pe măsură ce popularitatea fotografiei cu selfie-uri crește, este esențial să înțelegem modul în care acestea distorsionează trăsăturile feței și cum le folosesc pacienții pentru a comunica”, a mai spus dr. Amirlak. „În plus, descoperirile noastre oferă producătorilor date pentru a îmbunătăți impactul social al camerelor pentru smartphone-uri”, a completat el.

Cercetătorii au avertizat că distorsiunile faciale din selfie-uri ar putea afecta inclusiv sănătatea mintală a omului.